Джигитите на пътя няма да могат да манипулират новите лазерни камери

Главен инспектор Росен Рапчев обясни, че отдел „Пътна полиция“ в ГД „Национална полиция“ вече разполага с 28 нови мобилни лазерни камери, които ще засичат нарушителите на пътя.

„Устройствата ще могат да бъдат монтирани освен на пътни участъци и на мостови конструкции. Новата камера може да работи и отстрани на пътното платно. Те работят на принципа на лазарен принтер и разпознават не само регистрационните номера на българските автомобили, но и на чуждите, което улеснява по-бързото изпращане на електронни фишове.

Едновременно могат да бъдат заснети трима нарушители и всеки от тях ще си получава глобата. Също така, след като техническото устройство бъде инсталирано и стартирано, не се изисква полицейско присъствие и то работи в автоматичен режим. Всяка една камера е снабдена с мобилна карта, която изпраща данните автоматично в базата данни на МВР“, разкрива той пред Новини.бг.

„Камерата ще може да засича джигитите на пътя до 130-140 метра, в зависимост от метеорологичните условия и видимостта. Устройствата ще се позиционират на места, на които има концентрация на пътно-транспортни произшествия заради превишена скорост или на места, които са опасни. Новите камери ще повлияят на пътната безопасност“, категоричен беше главен инспектор Рапчев.

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ

Leave a Comment